Informatii Generale Panouri Solare
PRODUSE ⬇ > Panouri Solare Fotovoltaice ⬇
Despre Panourile Solare Fotovoltaice
Tehnologia Heterojunction (HJT) este cea mai noua metodă de producție a panourilor solare. În prezent, este cel mai eficient proces din industria solară pentru creșterea eficienței și a puterii la cele mai înalte niveluri. Depășește chiar și performanța PERC, tehnologia curentă a industriei solare.
Panourile solare heterojunction sunt compuse din trei straturi de material fotovoltaic. Celulele HJT combină două tehnologii diferite într-una singură: siliciu cristalin și siliciu amorf „cu peliculă subțire”.
Stratul superior de siliciu amorf captează lumina soarelui înainte de a atinge stratul cristalin, precum și lumina care se reflectă în straturile de dedesubt. Apoi, siliciul monocristalin, stratul mijlociu, este responsabil pentru transformarea cea mai mare parte a luminii solare în electricitate. În cele din urmă, în spatele siliciului cristalin se află un alt strat amorf de siliciu cu film subțire. Acest strat final captează fotonii rămași care depășesc primele două straturi.
Eficiență mai mare – majoritatea panourilor HJT care sunt în prezent pe piață au eficiențe cuprinse între 19,9%-23,9%. Aceasta este o îmbunătățire masivă în comparație cu alte celule monocristaline convenționale.
Reziliență și adaptabilitate – Această tehnologie a fost dezvoltată pentru capabilități excelente de producție energie electrica, chiar și în condiții meteorologice extreme. Panourile HJT au un coeficient de temperatură mai scăzut decât panourile solare convenționale, asigurând performanțe ridicate la temperaturi exterioare ridicate. Având un coeficient de temperatură mai scăzut decât alte module, constatăm că HJT poate produce mai multă energie electrica pe toata durata de viață a sistemului decât un modul cu putere similară inscrisă pe plăcuța de identificare. Astfel un consumator poate economisi în cele din urmă multe mii de dolari pe durata de viață a sistemului.
Speranța de viață – În medie, modulele fotovoltaice cu peliculă subțire au o speranță de viață de până la 25 de ani, în timp ce celulele solare HJT pot rămâne pe deplin funcționale peste 30 de ani.
Half-Cut cells: celule semitaiate - Tehnologia celulelor solare semi-tăiate crește producția de energie a panourilor solare prin reducerea dimensiunii celulelor, astfel încât mai multe pot încăpea pe panou. Panoul este apoi împărțit în jumătate, astfel încât partea superioară să funcționeze independent de partea inferioară, ceea ce înseamnă că se creează mai multă energie - chiar dacă o jumătate este umbrită. - Panourile solare monocristaline tradiționale au de obicei 60 până la 72 de celule solare, așa că atunci când acele celule sunt tăiate la jumătate, numărul de celule crește. Panourile tăiate pe jumătate au 120 până la 144 de celule și sunt de obicei realizate cu tehnologia PERC, care oferă o eficiență mai mare a modulului. - Celulele sunt tăiate în jumătate, foarte delicat, cu un laser. Prin tăierea acestor celule la jumătate, curentul din celule este, de asemenea, înjumătățit, ceea ce înseamnă, în esență, că pierderile rezistive din energia care circulă prin curent sunt reduse, ceea ce, la rândul său, echivalează cu o performanță mai bună. - Deoarece celulele solare sunt tăiate în jumătate și, prin urmare, sunt reduse în dimensiune, ele au mai multe celule pe panou decât panourile tradiționale. - Panoul în sine este apoi împărțit în jumătate, astfel încât părțile de sus și de jos să funcționeze ca două panouri separate - generând energie chiar dacă o jumătate este umbrită. - Celulele solare sunt conectate împreună și trec electricitatea printr-o diodă de bypass din cadrul unui panou. Dioda de bypass transportă electricitatea pe care o generează celulele către cutia de joncțiune. - Într-un panou tradițional, atunci când o celulă este umbrită sau defectă și nu procesează energia, întregul rând care se află în cablarea seriei va înceta să producă energie.
Bifacial - Modulele solare bifaciale oferă multe avantaje față de panourile solare tradiționale. Puterea poate fi produsă din ambele părți ale unui modul bifacial, crescând generarea totală de energie. Acestea sunt adesea mai durabile, deoarece ambele părți sunt rezistente la UV, iar problemele de degradare indusă de potențial (PID) sunt reduse atunci când modulul bifacial este fără cadru. Costurile de echilibru a sistemului (BOS) sunt, de asemenea, reduse atunci când se poate genera mai multă putere din modulele bifaciale într-o amprentă mai mică a matricei. - Cu cât un modul bifacial este înclinat mai sus, cu atât produce mai multă putere din proprietățile sale bifaciale. Modulele bifaciale montate la nivel de acoperiș blochează orice lumină reflectată să ajungă în partea din spate a celulelor. Acesta este motivul pentru care modulele bifaciale au rezultate mai bune pe acoperișurile comerciale plate și pe matricele montate la sol, deoarece există mai mult spațiu pentru înclinarea și răsturnarea luminii reflectate în spatele modulelor.
Double-glass: sticla dubla - Pentru modulele solare cu sticlă dublă, există două straturi de sticlă călită care acoperă ambele părți ale panoului solar. Beneficiile înlocuirii foii opace din spate cu sticlă depășesc dezavantajele acestuia: Pentru un panou solar convențional, atunci când zăpada se îngroașă sau oamenii calcă pe el (în timpul instalării), celulele solare se vor îndoi semnificativ, provocând astfel microfisuri pe celule. În timp ce pentru modulele solare din sticlă dublă, cu rezistența crescută adusă de două straturi de sticlă, se va produce o deformare mult mai mică în celulele solare, posibilitatea apariției microfisurilor pe celulele solare va scădea semnificativ. - În plus, în comparație cu foile din spate din plastic (materialul din spate al modulului solar cu o singură sticlă) care sunt reactive, sticla este nereactivă. Aceasta înseamnă că întreaga structură a modulelor solare din sticlă dublă (două straturi de sticlă și un strat de celule solare în mijloc) sunt foarte rezistente la reacții chimice, cum ar fi coroziunea în ansamblu.
Informatii Suplimentare Panouri Solare:
Celulele solare cu heterojoncție combină două tehnologii diferite într-o singură celulă: o celulă de siliciu cristalin, plasată între două straturi de siliciu amorf „cu peliculă subțire”. Acest lucru permite o creștere a eficienței panourilor și mai multă energie să fie recoltată cu ușurință în comparație cu panourile solare convenționale din siliciu. Cel mai comun tip de panouri solare este fabricat cu siliciu cristalin - fie monocristalin, fie policristalin. Siliciul amorf este siliciu cu peliculă subțire, spre deosebire de siliciul cristalin, siliciul amorf nu are o structură cristalină obișnuită. În schimb, atomii de siliciu sunt ordonați aleatoriu. Drept urmare, fabricarea acestui tip de celule solare este mai puțin costisitoare.
Acest cost mai mic și flexibilitatea tipului de materiale pe care se poate depune siliciul amorf reprezintă câteva avantaje importante. Cu celule solare cu heterojoncție, o placă convențională de siliciu cristalin are siliciu amorf depus pe suprafețele sale din față și din spate. Acest lucru are ca rezultat câteva straturi de solar cu peliculă subțire care absorb fotoni suplimentari care altfel nu ar fi capturați de placă de siliciu cristalin mijlociu. Conceptul de producție HJT a fost dezvoltat de SANYO Electric în anii 1980 (SANYO a fost achiziționat de Panasonic în 2009). SANYO a fost prima companie care a produs comercial celule solare din siliciu amorf. Tehnologia solară heterojunction profită de acest lucru prin construirea unui panou solar din trei straturi diferite de material fotovoltaic.
Stratul superior și cel inferior sunt alcătuite din celule solare amorfe cu peliculă subțire, stratul mijlociu este o celulă solară cristalină. Siliciul cu peliculă subțire de deasupra captează puțină lumină solară înainte de a atinge stratul cristalin și, de asemenea, captează puțină lumină solară care se reflectă în straturile de dedesubt. Este foarte subțire, așa că o mare parte din lumina soarelui trece direct, iar lumina soarelui care trece prin mijloc, adică stratul cristalin este absorbită de stratul amorf subțire care se află dedesubt. Prin construirea unui panou dintr-un sandwich de trei straturi fotovoltaice diferite, un panou solar cu heterojoncție poate atinge eficiențe de 21% sau mai mari. Acest lucru este comparabil cu panourile care folosesc tehnologii diferite pentru a obține performanțe ridicate. Figura de mai jos reprezintă o celulă solară tipică HJT.

După cum se arată în figura de mai sus, este o celulă HJT tipică cu o celulă cristalină de tip n în mijloc, plasată între siliciu amorf pe față și pe spate.
Avantajele tehnologiei heterojunctie
Principalele avantaje ale celulelor solare cu heterojuncție față de celulele cristaline standard sunt
⦁ Ele oferă o eficiență mai mare în comparație cu celulele solare cristaline standard. Există deja celule HJT care au atins eficiențe de peste 25% la nivel de laborator.
⦁ Au coeficienți de temperatură scăzută, adică pot funcționa mai bine la temperaturi de funcționare mai ridicate. obținerea unui coeficient de temperatură scăzută este într-adevăr un factor crucial pentru succesul unui anumit tip de modul. Coeficienții de temperatură aproape de -0,3% înseamnă că celulele HJT suferă mai puține pierderi de performanță pe parcursul ciclurilor lor.
⦁ Sunt deja bifaciale, deoarece atât partea superioară, cât și cea inferioară sunt formate din celule solare amorfe.
Eficiența panourilor cu heterojunctie aflate în prezent pe piață variază de la 19,9% până la 21,8%. Figura de mai jos indică diferitele tehnologii celulare disponibile pe piață. BSF se referă la câmpul de suprafață din spate care are o regiune puternic dopată la suprafața din spate a celulelor solare. În prezent, a existat o trecere de la celulele solare cristaline BSF la PERC pentru a îmbunătăți eficiența. Casetele gri din figură reprezintă ponderea celulelor solare SHJ. International Technology Roadmap for Photovoltaic a prezis că până în 2029 cota de piață a panourilor SHJ va crește cu peste 20 %.

S-a prezis că până la sfârșitul acestui deceniu celulele HJT de dimensiuni mici ar putea atinge până la 28% în laborator, ceea ce este destul de aproape de eficiența teoretică a celulei solare. (Shockley – Limita Queisser de 30% - limita fundamentală absolută pentru celulele solare cristaline). Această tehnologie este acum mult mai matură și poate concura cu celulele solare PERC care sunt disponibile pe piață, mai ales pe coastă și în medii calde/umede. Se estimează că creșterea pieței pentru tehnologia HJT va fi mult mai rapidă decât pentru tipurile de celule tradiționale, iar celulele solare HJT vor fi instalate cu ușurință pe acoperișuri, datorită eficienței lor mai mari de celule. Deoarece sunt deja bifaciale, pot fi instalate și în parcuri solare. HJT este o tehnologie atractivă și această tehnologie poate fi deja mai bună decât tehnologiile TOPCON, PERT, PERC în ceea ce privește eficiența.
Mai Multe Produse
Furnizori
Parteneri Web